top of page

Atelier Antwerpen

Mijn ontwerp voor de bibliotheek is gebaseerd op de literatuur. In Antwerpen wordt er één keer in de zo veel tijd een stadsdichter uitgekozen. Ik heb er voor gekozen dat deze stadsdichter de bewoner zou zijn van de bibliotheek, als zijn podium.
Een bladzijde in een boek bestaat onder andere uit letters, de bouwstenen van het verhaal en witruimte rond de tekst, bedoelt om eventuele aantekeningen te maken. De bibliotheek is volledig van baksteen, waar de letters de bouwstenen van het verhaal zijn, zijn hier de bakstenen letterlijk de bouwstenen van dit gebouw. Door deze bouwtechniek consequent door te voeren ontstaat er een spel van kolommen en gewelven. De lege ruimtes die ontstaan kunnen gezien worden als witruimte, de aanwezige bezoekers zijn de invulling hiervan. De entree wordt gedomineerd door een grote trap die naar de eerste verdieping leid, de expositie ruimte van de stadsdichter. Door dit gebaar wil ik het boek op een sokkel plaatsen.

Voor de eind presentatie mocht er maar één tekening en één maquette getoond worden. Ik heb er voor gekozen om mijn ontwerp te presenteren doormiddel van een verschillende doorsnedes op kalk papier te drukken en achter elkaar te hangen. De doorsnedes zijn allen in perspectief gezien en van steeds het zelfde standpunt genomen. De gelaagdheid die hierdoor ontstaat sluit aan bij diepere gedachte waar de vorm en materialen uit voort gekomen zijn. De poëtisch insteek van het ontwerp komt door deze manier nog beter naar voren.

bottom of page